Verdens første DGNB- OG PEFC-certificerede villa ligger i Danmark

BYGGERI | Af hal |

108472_1

Da Louise og Dennis Friis Thaagaard i 2012 købte en grund i den sydlige del af Grenaa tæt på skov og strand var kimen til deres store vision begyndt at spire. De ville bygge et bæredygtigt hus, der ikke blot var godt for klimaet og miljøet, men også var lækkert og sundt at bo i. Og det skulle kunne kopieres af alle andre og inspirere udviklingen af bæredygtighed i byggeriet af privatboliger.

DGNB og PEFC – høje krav til et lille privat hus

Familien ønskede at deres hus skulle certificeres på bæredygtighed. Valget faldt på den skrappeste certificering indenfor bæredygtigt byggeri, nemlig den tyske standard DGNB, som nu er overtaget af EU og dermed Danmark. Der var blot ikke lavet en manual til privathuse – endnu.

Dernæst valgte familien sammen med hovedentreprenøren Jakobsen Huse fra Galten at lade huset certificere efter PEFC standarden, som sikrer, at alt træ i huset stammer fra bæredygtige skovbrug.

Vanskeligere end ventet

Vejen mod målet blev noget længere end familien havde forestillet sig. Der viste sig en del tekniske udfordringer med manglende udvalg af materialer, der kunne anvendes under certificeringerne. En del af den planlagte konstruktion måtte laves om, og økonomien gjorde at der måtte ændres i planerne. De seneste to år har familien arbejdet ret intenst for at få projektet sat i søen, og der har været en del op- og nedture, da det flere gange så ud til at projektet ville skride så meget, at det ikke blev muligt at gennemføre. Men nu står villaen parat til indflytning.

– For ni måneder siden tvivlede jeg faktisk seriøst på, at vi ville komme igennem med projektet, fortæller Dennis Friis Thaagaard.

rich-media-1

Huset har et meget lavt indhold af farligt kemi, byggematerialerne er nøje udvalgt, energiforbruget er minimalt og vandet renses og genbruges. Foto: Dennis Friis Thaagaard.

At det er lykkedes at gennemføre projektet skyldes til dels den lange række af virksomheder, der har valgt at indgå som sponsorer for Villa Grenaa. Alt fra rådgivning, tests, inventar og byggematerialer er blevet doneret fra knap 20 virksomheder.

Genbrug af vand og lerklinede vægge

Villa Grenaa har en lang række bæredygtige tiltag, som tilsammen gør, at huset kan karakteriseres som en af verdens mest bæredygtige boliger – i hvert fald hvis man vurderer ud fra certificeringerne.

Huset har et meget lavt indhold af farligt kemi, hvilket giver et sundt indeklima. De lerklinede vægge, vitaliseringen af alt drikkevand, fjernelse af (næsten) alt plast samt kontrol af samtlige malinger og fugemasser med videre gør, at det familien kommer til at bo i et naturligt og sundt indeklima.

Energiforbruget bliver minimalt og stammer fra de med vilje utætte ventilationsvinduer og varmepumpen, der hele tiden sørger for at suge opvarmet luft ind gennem vinduerne. Energien herfra anvendes til at opvarme vandet i gulvvarmen samt det varme brugsvand. Indtil videre stammer en del af elforbruget fra et mindre solcelleanlæg på taget. Planen er at udvide med et væsentligt større anlæg, når det bliver rentabelt at anskaffe et brugt batteri til oplagring af strømmen. Da familien kører Tesla, har de et stort forbrug af grøn strøm.

Vandforbruget bliver minimalt, da næsten alt vand fra brusere og badekarret bliver renset i et Hydraloop system, og genbrugt i toiletterne og vaskemaskinen. Desuden opsamles vand fra tagene til udendørs brug.

– Projektet passede perfekt ind i vores værdier om, at boliger skal være sunde at bo i, og ikke nødvendigvis behøver at skade natur, miljø eller klima, siger Rune Jakobsen, hovedentreprenør.

Guld eller Platin?

Alt den nødvendige dokumentation til de to certificeringsordninger er indleveret, og nu afventer bygherre og hovedentreprenør den endelige dom. Det ser ud til at Villa Grenaa bliver verdens første PEFC-certificerede enfamilieshus. Og derudover har det som minimum points nok til at få en DGNB Guld certificering, og ligger godt til måske at gå helt til tops med en DGNB Platin certificering. Domme vil blive afgjort af de certificerende organer (Danish Green Building Council og PEFC Danmark) i de kommende uger og måneder.

Inden da bliver der afholdt åbent hus for Villa Grenaa fredag 10. januar klokken 10-14 i huset på Ramskovvej 18, 8500 Grenaa. Der vil være udstilling fra en del af de involverede aktører og sponsorer.

Se original artikel her.