Verdens første PEFC-certificerede hus står færdigt

 

Verdens første PEFC-certificerede hus står færdigt

PEFC Danmark håber, Villa Grenaa vil markere starten på en ny tid i dansk byggeindustri, hvor dokumenteret bæredygtigt træ bliver en selvfølgelighed i byggebranchen og i familiers hverdag.

 

13/2 2020

-los

 

 

Huset hedder Villa Grenaa, er bygget af Jacobsen Huse og består af store mængder træ. Huset forventes at blive Danmarks første DGNB-certificerede villa

Eksperter har i flere år prøvet at overbevise byggebranchen og skeptikere om de muligheder der er, når man bygger med træ, og nu har træ igen vundet mere indpas i branchen. At træ kan være konkurrent til og muligvis erstatte materialer som beton og stål skyldes bl.a. udviklingen af råmaterialet, den større opmærksomhed på miljø og klimaet og sikringen af skoves fremtid gennem certificering.

I projektet Villa Grenaa er alle disse elementer gået op i en højere enhed og viser at træ og bæredygtighed har en fremtid i dansk byggeri.

Jakobsen Huse og bygherre Dennis Thaagaard kunne i januar invitere til åbent hus på det færdiggjorte, bæredygtige hus, Villa Grenaa. Huset, som består af store mængder af træ, har fået æren af titlen som verdens første PEFC-certificerede hus, og derudover forventes også at blive Danmarks første DGNB-certificerede villa.

Jakobsen Huse har i mange år med innovativ nytænkning været dedikeret til at udvikle bæredygtige typehuse, og i samarbejdet med Dennis Thaagaard har de taget et stort skridt i retningen af en mere bæredygtig fremtid for alle familier – og det skyldes især brugen af træ.

Et koncept-hus baseret på træ
Globalt er byggebranchen en af de helt store syndere når det kommer til udledning af CO2. Det skyldes især brugen af beton og stål, da produktionen af disse to materialer er bekostelig på CO2-kontoen.

Det forholder sig lige modsat med træproduktionen. I takt med at et træ vokser, optager og lagrer det CO2, og dette vil blive i træet selvom det bliver fældet. Det betyder, at det træ vi bygger med, er et lager for en mængde af CO2, og hvis fremtidens familieboliger indeholder sådan et lager, er det et stort skridt for byggeindustriens kurs mod at blive mere miljørigtige.

Det er bl.a. disse argumenter, der ligger til grund for at Dennis Thaagaard valgte Jakobsen Huse som samarbejdspartner til at bygge en miljøbevidst bolig. Jakobsen Huse har siden virksomhedens begyndelse i 2016 haft et særligt fokus på – i så vid udstrækning det er muligt – at benytte naturens egne materialer.

– Vores konstruktioner er altid i træ, vi isolerer med træfiber og bruger OSB træplade som dampbremse og ca. 90 % af vores kunder vælger også træ på facaden, forklarer direktør Huse Maria Venø Jakobsen.

Hun uddyber:
– Vi har udviklet et koncept-hus baseret på træ, og det skyldes de mange fordele ved at benytte træ i byggeriet af boliger – det gælder både for beboere og miljø. F.eks. optager og lagrer træ CO2 fra luften og huset bliver åndbart for beboerne, hvilket skaber et optimalt indeklima.

Jacobsen Huse har i mange år været dedikeret til at udvikle bæredygtige typehuse. Projektets tømrer, Morten P. Djurslands Tømrer og Snedkerfirma, har taget et stort ansvar i byggeriet, der er bygget af 84,8 % PEFC-certificerede kilder.

Et rodnet i udvikling
Villa Grenaa har opnået titlen som verdens første PEFC-certificerede hus, da 84,8 % af det træ, der er benyttede i byggeriet, kommer fra PEFC-certificerede kilder. Resten er sporet til ansvarlige bæredygtige kilder.

Det er dog ikke altid nemt at være pionerer; ambitionerne er at skabe et 100 % bæredygtigt huskoncept, da de produkter, som bygherreparret ønskede at benytte, endnu ikke tilgængelige i de danske byggecentre. Ikke desto mindre er både Maria og Dennis Thaagaard fortrøstningsfulde og udtrykker, at fremtiden nok skal give plads til mere træ i byggeriet.

– Der kommer stadig nye typer af ’træ’ til byggebranchen – især i form af nye behandlingsmetoder, der bl.a. sikrer endnu mere holdbarhed. Disse vil give plads til nye udtryk og funktioner fremover, forventer Dennis Thaagaard.

Maria Venø Jakobsen uddyber:

– Vi oplever i større udstrækning, at der endelig sker en positiv udvikling ift. at der udvikles nye og bæredygtige alternativer til traditionelle miljøbelastende og indeklima-skadelige materialer og kemibaserede løsninger – og samtidig ser vi også en udvikling i, at disse naturlige og bæredygtige materialer bliver hyldevarer hos underleverandørerne.

 

Se original artikel her.