VERDENSNYHED

Jakobsen Huse har netop afleveret et byggeri, som kan gå over i verdenshistorien. Villa Grenaa er bygget i PEFC-certificeret træ og følger den tyske DGNB-standard for bæredygtigt byggeri.

 
 
PEFC Certifikat for Jakobsen Huse
 

Villa Grenaa

I Grenå står et nyt bæredygtigt hus klar til at få sin endelige dom. Kan det opnå de ypperste kvalitetsstempler fra både DGNB og PEFC?

 

Villa Grenaa, som huset hedder, er projekteret og bygget af det bæredygtige husbygger-firma Jakobsen Huse. Her har man lagt mange timer i at tilpasse DGNB-processen til et byggeri på bare 135 kvadratmeter.

“Vi tror på, at DGNB og PEFC bliver de certificeringer, som den kvalitetsbevidste bygherre vil gå efter fremover. Du ved med sikkerhed, at materialerne og processen i dit livs største investering reelt er bæredygtig. Derfor har vi brugt virkeligt mange timer på Villa Grenaa,” fortæller Maria Jakobsen, ejer og direktør i Jakobsen Huse.

Villa Grenaa har krævet mange interessetimer for alle involverede. Mange danske erhvervsbyggerier, boligkomplekser og institutioner allerede har opnået DGNB-certificering. Men indtil nu har den omfattende registrering af alle dele af projekteringen, materialevalget og byggeprocessen været for omfattende til opførslen af et enfamiliehus.

Siden bygherren Dennis Friis Thaagaard og hans kone købte byggegrunden i Grenå i 2012, har deres mål været at bygge et bæredygtigt hus, som andre kunne lade sig inspirere af – og frit kopiere. Arbejdet med at tegne og bygge huset har taget to år. Men nu står det bæredygtige hus altså klar til indflytning

 
Enfamiliehus med PEFC -og DGNB certificering

 
 

Gennemført bæredygtigt huskoncept

Villa Grenaa er bygget efter Jakobsen Huses koncept, som siden 2016 har sikret et minimalt aftryk på miljøet og et sundt indeklima i mange nye huse.
 

Fælles for dem alle huse er åndbare vægelementer uden plast i bæredygtigt træ, facade- og terrassebeklædning i varmebehandlet træ fra Saga Wood og den intelligente ventilationsløsning Living Better.

De indvendige vægge i Villa Grenaa er beklædt med Fermacell’s Greenline-plader. I modsætning til konventionelle gipsplader består de af 80 % gips og kun 20 % pap, så risikoen for svampevækst i væggene er minimal.

Væggene er pudset med lerpuds og malet med lermaling, så familien ikke skal indånde skadelige gasser. Living Better kombinerer en udsugningsvarmepumpe med ventilationsvinduer. Varmetabet fra boligen er med til at opvarme den friske luft, som konstant trækkes ind i takt med, at varmepumpen trækker fugtig og iltfattig luft ud. Varmen genanvendes til gulvvarme og brugsvand.

De færreste bygherrer vælger at anvende regnvand på grund af de kommunale afledningsafgifter. Men i Villa Grenaa bliver alt vand brugt til det yderste. Badevandet renses gennem et anlæg fra Hydraloop, så det er rent nok til brug i vaskemaskine og toilet. Regnvandet fra taget opsamles til vanding udenfor.

 

 

Om Villa Grenaa

Projekteret og bygget af Jakobsen Huse til som minimum at opnå guld i DGNB-certificering.

85 % af det anvendte træ i huset er PEFC-certificeret. Certificeringen gives normalt over 70 %.

Varme og ventilation kommer gennem intelligente vinduer og en udsugningsvarmepumpe.

Huset genanvender badevand og regnvand for at minimere sit ressourceforbrug.

 
PEFC-DGNB-villa-grenaa
 
 
Se original artikel her.