Villa Grenaa sætter ny standard for bæredygtighed
Verdens første hus med de nyeste certificeringer
Da de sidste nytårsraketter var samlet op, flyttede familien Friis Thaagaard ind i Villa Grenaa – et træhus på 135 kvadratmeter på Ramskovvej i det sydligste Grenaa, som fortæller en klar historie om det stigende fokus på bæredygtighed i byggeriet. Projektet er blevet intet mindre end verdens første villa, der er PEFC-certificeret, og er samtidigt Danmarks første DGNB-certificerede villa.
Da Louise og Dennis Friis Thaagaard i 2012 købte en grund i den sydlige del af Grenaa tæt på skov og strand, var kimen til deres store vision begyndt at spire. De ville bygge et bæredygtigt hus, der ikke blot var godt for klimaet og miljøet, men også var lækkert og sundt at bo i. Og det skulle kunne kopieres af alle andre. De ville med andre ord være en inspiration i udviklingen af bæredygtighed i byggeriet af privatboliger.
Familien ønskede at deres hus skulle certificeres på bæredygtighed, så det ikke blot var dem selv der hævdede at bæredygtigheden var i orden. Valget faldt på den skrappeste certificering indenfor bæredygtigt byggeri, nemlig den tyske standard DGNB, som nu er overtaget af EU og dermed Danmark. Der var blot ikke lavet en manual til privathuse – endnu.
Dernæst valgte familien sammen med hovedentreprenøren Jakobsen Huse fra Galten at lade huset certificere efter PEFC-standarden, som sikrer, at alt træ i huset stammer fra bæredygtige skovbrug.
En lang proces
Vejen mod målet blev noget længere, end familien havde forestillet sig. Der viste sig en del tekniske udfordringer med manglende udvalg af materialer, der kunne anvendes under certificeringerne. En del af den planlagte konstruktion måtte laves om, og økonomien gjorde, at der måtte ændres i planerne. De seneste to år har familien arbejdet ret intenst for at få projektet sat i søen, og der har været en del op- og nedture, da det flere gange så ud til at projektet ville skride så meget, at det ikke blev muligt at gennemføre. Men nu står villaen parat til indflytning.
Bygget med sponsorstøtte
At det har været muligt at gennemføre projektet skyldes til dels den lange række af virksomheder, der har valgt at indgå som sponsorer for Villa Grenaa. Alt fra rådgivning, tests, inventar og byggematerialer er blevet doneret og rabatteret fra knap 20 virksomheder. Alle sponsorer er blevet godkendt af bygherre ud fra deres fokus på bæredygtighed.
Villa Grenaa har en lang række bæredygtige tiltag, som tilsammen gør, at huset kan karakteriseres som en af verdens mest bæredygtige boliger – i hvert fald hvis man vurderer ud fra certificeringerne.
Huset har et meget lavt indhold af farlig kemi. Der er dermed et overordentligt sundt indeklima. De lerklinede vægge, vitaliseringen af alt drikkevand, fjernelse af (næsten) alt plast samt kontrol af samtlige malinger og fugemasser med videre gør, at det er et meget naturligt og sundt indeklima, familien kommer til at bo i.
Energiforbruget bliver minimalt og det stammer fra de med vilje utætte ventilationsvinduer og varmepumpen, der hele tiden sørger for at suge opvarmet luft ind gennem vinduerne. Energien herfra anvendes til at opvarme vandet i gulvvarmen samt det varme brugsvand.
Indtil videre stammer en del af elforbruget fra et mindre solcelleanlæg på taget. Planen er at udvide med et væsentligt større anlæg når det bliver rentabelt at anskaffe et brugt batteri til oplagring af strømmen. Familien kører Tesla og har dermed et stort forbrug af grøn strøm.
Vandforbruget bliver minimalt, da næsten alt vand fra brusere og badekarret bliver renset i et Hydraloop system, og genbrugt i toiletterne og vaskemaskinen. Desuden opsamles vand fra tagene til udendørs brug, som for eksempel havevanding.
Certificeringerne: Guld eller Platin?
Alt den nødvendige dokumentation til de to certificeringsordninger er indleveret, og nu afventer bygherre og hovedentreprenør den endelige dom. Det ser ud til at Villa Grenaa bliver verdens første PEFC-certificerede enfamilieshus. Og derudover har den som minimum points nok til at få en DGNB Guld certificering, og ligger godt til måske at gå helt til tops med en DGNB Platin certificering. Dette afgøres af de certificerende organer (Danish Green Building Council og PEFC Danmark) i de kommende uger og måneder.
Åbent hus
Der afholdes åbent hus for Villa Grenaa fredag 10. januar 2020 klokken 10-14 i huset på adressen Ramskovvej 18, Grenaa. Der vil være udstilling fra en del af de involverede aktører og sponsorer. Alle er velkomne.
Familien der skal bo i Villa Grenaa, består af Benjamin Falk Friis Thaagaard (11 år), Louise Friis Thaagaard (41 år), og Dennis Friis Thaagaard (50 år).
Benjamin går i 4. klasse på Rosmus Skole. Louise arbejder som sekretær hos en lokal kiropraktor, og Dennis ejer og leder Sustainor – et konsulentvirksomhed, der rådgiver større danske virksomheder i CSR og bæredygtighed.
Se original artikel her.